Partner login
 

De filmkeuze van... Nihalia

 

Datum plaatsing: 21-06-2019

Op dinsdag 25 juni presenteerde Cinema Middelburg weer De Filmkeuze van... Wat houdt dit project in en wie is Nihalia Blanken, degene die in juni haar keuzefilm mag toelichten?

In de Kloveniersdoelen, waar een café/restaurant en Cinema Middelburg is gevestigd vertelt Simon Blaas, directeur Cinema Middelburg over het project De Filmkeuze Van... Simon: "Normaal gesproken krijgt een film een aantal sterren en krijgen de maker en acteurs/actrices op de rode loper aandacht. Waarom niet eens alle aandacht naar de filmbezoeker?" Simon kiest voor personen die in Middelburg wonen of er iets mee te maken hebben. "Het project heb ik vorig jaar gepresenteerd op het filmfestival van Cannes. Men was enthousiast en ik verbaasd." In Nederland is hij nog geen bioscoop tegengekomen met dit concept. Inmiddels loopt het project vanaf 2011 en vertelt iemand over zijn of haar filmkeuze.

Naast hem zit Nihalia Blanken. Met haar spreek ik over Curaçaouse afkomst en haar keuzefilm: Rafiki. Negen jaar geleden kwam ze uit Curaçao naar Nederland. In Rotterdam brak ze haar studie klinische chemie na twee jaar af, ontmoette haar vrouw Anne en vertrok naar Middelburg. Nihalia: "Homo's zijn nog niet op mijn geboorte-eiland geaccepteerd." In Middelburg gaat ze als vrijwilliger aan de slag. Op die manier ontstaan netwerken die ze gebruikt voor haar missie: verbindingen zoeken met jongeren en praten over hun seksuele geaardheid. Iedereen heeft recht op vrij leven. Nihalia startte jaren geleden op Instagram haar project Queers. Overal waar zij wordt gevraagd of de gelegenheid krijgt, praat zij met jongeren over hun seksuele geaardheid. Voordat we er erg in hebben, zijn we al een uur aan de praat. Reden om haar nog eens een keer te ontmoeten. Momenteel volgt ze een opleiding technische engeneering niveau 4 bij Scalda. Op 25 juni om 20.00 uur werd Nihalia's keuzefilm vertoond, een film die vooroordelen aan de kaak stelt. De film Rafiki was ook te zien op 21 en 22 juni.

Kijk op de website van Cinema Middelburg.

Bron: De Faam