Partner login
 

Dow Benelux winnaar Zeeuwse Parel 2019

 

Datum plaatsing: 13-10-2019

Tijdens een groots evenement in Cinecity werd bekend gemaakt dat Dow Benelux de Zeeuwse Parel 2019 heeft gewonnen. Dow Benelux stond samen met GSA Nehalennia en Eveline van de Putte in de top 3.

De Zeeuwse Parel is een prijs voor een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier inzet voor de LHBTI community. Dow doet dat met het netwerk 'GLAD', dat alle medewerkers en families vertegenwoordigt. Daarnaast streeft Dow naar gelijke rechten voor LHBTI medewerkers en diversiteit in de breedste zin. Het Terneuzense bedrijf won ook al de Top Employer Award 2019.

Juryrapport

"De jury vindt het heel bijzonder dat juist een commercieel bedrijf haar personeelsbeleid richt op diversiteit in de breedste zin. Scholen en gemeentelijke instellingen zijn van overheidswege min of meer verplicht om dit in hun beleid te implementeren, maar voor een commercieel bedrijf ligt dit niet zo voor de hand. Des te mooier dat Dow Benelux hier zo concreet werk van maakt. Met hun netwerk GLAD, waarin alle medewerkers en hun families worden vertegenwoordigd, strijdt Dow voor gelijke rechten van haar LHBTI medewerkers en voor diversiteit in het algemeen. Dow Benelux voert dit beleid niet alleen binnen Zeeland en de Benelux maar wereldwijd in alle vestigingen van dit bedrijf. Hiermee zijn zij een mijlpaal op de weg naar het creƫren van een veilige werkomgeving en een voorbeeld voor heel veel andere bedrijven in Zeeland, in Nederland, maar ook wereldwijd."

Diversiteit en acceptatie

Dit jaar waren er 16 personen en/of organisaties voorgedragen voor de Zeeuwse Parel waarvan er drie daadwerkelijk genomineerd werden voor de prijs. De Zeeuwse parel is in voorgaande jaren gewonnen door Roze 50plus en zorginstelling SVRZ.

Nominaties

Naast Dow waren er nog twee nominaties dat zijn Eveline van de Putte en de GSA van de scholengemeenschap Nehalennia. Eveline van de Putte zet zich al jarenlang in voor 'roze' ouderen en volgens de jury is er door haar een roze wind gaan waaien in Zeeland. De GSA (Gay Straight Alliance) van de Nehalennia scholengemeenschap is volgens de jury een voorbeeld voor andere scholen en de jury vindt de inzet van de scholieren is bewonderenswaardig.
Dit jaar wordt Coming-Outdag groots gevierd in Zeeland. Een feestelijke dag, maar met een serieuze ondertoon. Uit onderzoek blijkt dat het aantal zelfmoordgedachten en -pogingen onder lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders fors hoger ligt dan het gemiddelde.

Overgewaaid uit Amerika

Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. De Zeeuwse Coming-Outdag is een initiatief van onder meer LHBT Netwerk Zeeland, Anti Discriminatie Bureau Zeeland, Ministerie van VWS en 113Zelfmoordpreventie.

Foto: Kees Verburg