Partner login
 

Uitspraak geschillencommissie over epilatie bij behandeling in het buitenland

 

Datum plaatsing: 28-02-2018

Anti Discriminatie Bureau Zeeland heeft opnieuw een procedure gewonnen. Het gaat om een transgender vrouw uit Goes die in Gent wordt behandeld. Het feit dat zij in het buitenland onder behandeling is zorgde voor problemen.

In Nederland werkt ons zorgsysteem met het zogenaamde DBC-systeem. Daarin kijken zorgverleners welke behandelingen onder de basisverzekering vallen.

In de eerste procedure ging het om het invriezen van haar zaadcellen. De zorgverzekeraar weigerde haar deze kosten te vergoeden. Hierover heeft ADB Zeeland eerder de handen ineen geslagen met Transgender Netwerk Nederland. Het resultaat was dat de ongelijke behandeling werd weggenomen dankzij ingrijpen van het Zorginstituut. Meer hierover leest u in dit artikel

Deze keer ging het geschil over de vraag of de kosten van het permanent epileren van de schaamstreek al dan niet vergoed moet worden vanuit de basisverzekering. Lang heeft de zorgverzekeraar geweigerd om deze kosten te vergoeden. Daarop hebben heeft het ADB samen met de transgendervrouw een geschillenprocedure via de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen, SKGZ in gang gezet. Deze commissie geeft bindende adviezen aan zorgverzekeraars. Om die reden kunnen alle transpersonen die hun behandeling in het buitenland ondergaan rechten ontlenen aan deze bindende uitspraak. De uitspraak was dat de zorgverzekeraar deze kosten wel degelijk dient te vergoeden. Nogmaals, deze uitspraak heeft betrekking op hen die in het buitenland de behandeling ondergaat. In Nederland worden de kosten van de permanente epilatie vergoedt vanuit de vergoeding die de zorgverlener krijgt ten behoeve van de geslacht corrigerende ingreep.

Klik hier voor de volledige uitspraak: