Partner login
 

Genomineerd voor de Zeeuwse Parel 2017 zijn…

 

Datum plaatsing: 04-10-2017

Van de in totaal zeven inzendingen heeft de jury van de Zeeuwse Parel 2017, dit jaar onder leiding van Bertie Steur, uiteindelijk drie genomineerden gekozen. Op 11 oktober – de internationale Coming out dag – zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt tijdens een uitreiking in de Burgerzaal van het stadhuis in Terneuzen.

De Zeeuwse Parel (een kunstwerk van kunstenares Betsy de Jonge) is een prijs die bedoeld is voor een persoon, organisatie of bedrijf dat zich in het afgelopen jaar op een bijzondere wijze heeft ingezet voor de bevordering van de acceptatie van de seksuele diversiteit in Zeeland. De jury kijkt daarom vooral naar wat iemand gedaan heeft en wat de effecten van de inzet zijn voor de LHBT-gemeenschap in Zeeland.

Genomineerd zijn:

- Zorggroep Ter Weel

Deze zorgorganisatie met verschillende woon-zorgcentra voor ouderen heeft het afgelopen jaar het onderwerp ‘seksuele diversiteit’ verschillende keren onder de aandacht gebracht. Het is bekend dat veel roze ouderen in zorgcentra weer terug in de kast gaan en de zorgcentra onvoldoende kennis hebben om hierop in te spelen. Ter Weel heeft dit jaar inmiddels twee keer een Tour d’Amour voor haar personeel georganiseerd. De jury ziet het effect van deze inzet doordat haar personeel op verschillende locaties in Zeeland een grote groep roze ouderen bereikt.


Een Tour d’Amour is een rondreizend initiatief van schrijfster Eveline van de Putte. Waarmee ze de kloof die taboes en onwetendheid veroorzaken weg te nemen bij zowel het personeel als bij de bewoners.


- GGD jeugdverpleegkundigen Tessa Goorsenberg en Lia van Aaken

Tessa en Lia hebben in het afgelopen jaar flink wat werk verzet als het gaat over het onderwerp ‘seksuele diversiteit’ in het onderwijs. Tessa en Lia hebben vrijwel alle voortgezet onderwijsscholen in Zeeland bereikt en de meeste daarvan hebben inmiddels convenanten getekend. De school zegt hiermee toe om het onderwerp in te bedden in het lesaanbod en te borgen op de langere termijn. De jury is te spreken over de wijze waarop Tessa en Lia de scholen hebben weten te overtuigen van dit belang.


- SVRZ Ter Valcke

Deze locatie van SVRZ is opgevallen omdat zij op zeer enthousiaste en voortvarende wijze aandacht hebben voor het onderwerp ‘seksuele diversiteit’ binnen hun organisatie. Zo hebben zij vorig jaar op 11 oktober de alom bekende regenboogvlag hebben gehesen en ook hebben zij drie keer de Tour d’Amour georganiseerd. Dit laatste zowel voor personeel als voor bewoners. De jury ziet daarom Ter Valcke als een voorbeeld voor andere zorgcentra in Zeeland.


Uitreiking

Volgende week woensdag, 11 oktober, zal de winnaar van de Zeeuwse Parel 2017 in aanwezigheid van burgemeester Lonink van Terneuzen bekend worden gemaakt. Bij deze feestelijke bijeenkomst in de Raadzaal van het stadhuis in Terneuzen is iedereen welkom. De bijeenkomst start om 19.00 uur met een hapje en een drankje. De avond staat in het teken van zichtbaarheid, bespreekbaarheid en bevorderen van diversiteit. Het wordt een veelzijdige avond met voor ieder wat wils; muziek, humor, informatie, extravagantie én ruimte om te netwerken tijdens een gezellige borrel. Zangeres Victoria False zal voor een muzikale omlijsting zorgen en de presentatie is in handen van Eveline van de Putte. De avond zal om 21.30 uur worden afgerond.


U kunt uw aanwezigheid bekend maken door een korte e-mail te sturen naar zeeuwseparel@lhbtnetwerkzeeland.nl.