Partner login
 

LHBT Netwerk Zeeland blijft hopen op Roze Zaterdag in Goes

 

Datum plaatsing: 12-02-2021

Vorige week verscheen in de PZC een artikel waarin LHBT Netwerk Zeeland en COC Zeeland als initiatiefnemers hun wens uitte om de Roze Zaterdag naar Zeeland te halen. De ingestelde commissie die zich bezig houdt met dit initiatief had de gemeente Goes gevraagd om als gaststad te fungeren en hier een bedrag voor beschikbaar te stellen. De gemeente Goes vond het te vroeg om inhoudelijk te reageren op het voorstel. Inmiddels heeft wethouder Joost de Goffau (CDA) namens de gemeente Goes gereageerd op het voorstel via een artikel in de PZC.

De gemeente Goes is van mening dat de kosten te hoog zijn voor een evenement wat maar één dag duurt en wat te gericht is op één doelgroep. Het artikel bevat helaas een aantal onjuistheden en is wat kort door de bocht. Allereerst is het een evenement waarbij er het hele jaar aandacht besteed wordt aan inclusie, een speerpunt dat overigens ook is opgenomen in het collegeprogramma van de gemeente. Het zwaartepunt van het evenement ligt dan wel op één dag, dé Roze Zaterdag, maar daaraan gelieerd worden allerlei activiteiten georganiseerd. Denk daarbij aan exposities, filmdagen en een langer lopend educatief programma. Daarnaast is Roze Zaterdag een evenement voor iedereen. Voor jong en oud, voor hetero en LHBTI, iedereen is welkom!

Het nieuws dat het college van de gemeente Goes niet positief reageerde op het verzoek komt voor Stefano Frans, voorzitter van LHBT Netwerk Zeeland, niet geheel onverwachts. "Het gemeentebestuur was van het begin af aan al niet zo happig." Stefano is namelijk van mening dat de gemeente Goes dit juist nodig heeft. Eind vorig jaar verscheen een artikel op Omroep Zeeland waarbij een jonge LHBT’er uit Goes op het station in Goes gediscrimineerd werd en op school soms agressief benaderd wordt. Niet alleen voor de acceptatie, maar ook economisch is het een goede impuls voor de gemeente. Stefano: “ Vanuit vorige edities hebben we geleerd dat hier zo’n 10.000 tot 15.000 mensen uit heel Nederland en België op af komen. Dit is een fantastische kans voor vakantieparken, hotels, cafés, winkeliers en ga zo maar door. Maar denk bijvoorbeeld ook aan poppodia, bioscopen, musea en toeleveranciers van dit event. Wat is € 50.000,- dan nog?”.

Uiteraard blijft de commissie Roze Zaterdag Zeeland de hoop houden dat het plan toch nog doorgaat. Op 25 februari wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad. Een flink aantal partijen heeft in de gemeenteraad, en in landelijke verkiezingsprogramma’s, zich uitgesproken voor inclusie en diversiteit óók op het vlak van seksuele diversiteit en emancipatie.

De hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad van Goes. Wij gaan ervan uit dat zij het ook als een kans zien om hun naam als regenbooggemeente waar te maken en daarom mee willen werken om alsnog Goes en omstreken roze te kleuren in 2023.