Partner login
 

Meldingen over homodiscriminatie in 2019

 

Datum plaatsing: 18-05-2020

Ieder jaar worden de cijfers bekend gemaakt als het gaat om homodiscriminatie in Nederland. Echter blijkt dat het vergelijken van deze cijfers en dat details daarvoor erg rommelig zijn. Hierdoor is het lastig om echt cijfermatig inzicht te krijgen in het waarom.

Dat homodiscriminatie nog steeds een ding is bewijzen de cijfers dan wel. In 2018 had 95% van de meldingen bij de politie betrekking op homoseksuelen mannen en 4% op lesbische vrouwen. In 2019 zijn er bij de politie 1603 meldingen geregistreerd over discriminatie die betrekking hadden tot seksuele voorkeur. Dit zijn bijna honderd meldingen meer dan het jaar daarvoor. In 2018 werd er ook nog onderscheid gemaakt tussen discriminatie richting mensen met een publieke taak zoals een politieagent, maar ook stadswachten. Voor 2019 zijn deze cijfers op één hoop gegooid.

Politieagenten zijn vooral vaak uitgemaakt voor 'homo' of 'flikker' nadat zij iemand bekeurd hebben of wanneer zij iemand gecontroleerd en/of aangehouden hebben. Van "echte" discriminatie is dan niet te spreken. Voorheen werden dit soort incidenten niet meegenomen in het rapport. Daardoor is er weinig inhoudelijk bekend over de cijfers van discriminatie richting de LHBTI'ers.

Mocht je interesse hebben in het volledig rapport, dan is deze HIER volledig te lezen.