Partner login
 

Online talkshow over homoseksualiteit en religie

 

Datum plaatsing: 02-10-2020

Het christendom worstelt al geruime tijd met vraagstukken rondom homoseksualiteit en andere geaardheden. In de bijbel lijkt het allemaal zo duidelijk te staan: iets anders dan heteroseksualiteit is zondig. Ook vandaag de dag in Zeeland verwijzen de orthodoxe christenen nog altijd naar bijbelpassages ter verklaring dat enkel man en vrouw samen horen. Dit heeft grote gevolgen voor de acceptatie van LHBTi’ers in onze provincie en vormt een ware worsteling voor Zeeuwen die LHBTI zijn én christen.

Wetenschappelijk theologisch onderzoek heeft nieuw licht geworpen op veel passages in de bijbel. Dat heeft het maatschappelijk debat over dit onderwerp mede veranderd. Het blijkt dat de zaken niet zo zwart-wit zijn als wel vanaf de kansel wordt beweert. Veel aannames berusten op misverstanden, onjuiste interpretaties en vertaalfouten.

Maar hoe moeten we sommige passages uit het Oude en Nieuwe Testament dan wél begrijpen? Joël Mommers (‘Theoloog op sneakers’) weet die kluwen van misverstanden op
begrijpelijke en boeiende wijze te ontwarren. Tijdens een online talkshow op zondag 11 oktober (Coming out day) zal hij als theoloog helderheid brengen door uit te leggen wat de auteurs van de betreffende bijbelteksten eigenlijk bedoelden te zeggen. Bovendien beschrijft hij kleurrijk wat tweeduizend jaar geleden de seksuele moraal was en hoe deze van invloed was op het christelijk geloof.

Meekijken kan live vanaf 13.00 uur via de Facebookpagina van LHBT Netwerk Zeeland. In de aanloop naar de online talkshows worden er dagelijks vlogs geplaatst op diezelfde Facebookpagina waarbij telkens een stukje van de puzzel wordt gelegd. Vragen en reacties van kijkers zullen tijdens de online talkshow besproken worden.

Naast de online talkshow op 11 oktober wordt er een fotoreportage gelanceerd met Zeeuwse LHBTI+ inwoners. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Marjolein Annegarn en laten herkenbare Zeeuwse plekken zien. De foto’s worden door LHBT Netwerk Zeeland gratis beschikbaar gesteld voor organisaties en gemeenten om te gebruiken in bijvoorbeeld websites, folders en online artikelen.

Tevens zullen ook dit jaar tal van gemeenten hun regenboogvlag hijsen. Sommige gemeenten hijsen de vlag vrijdag 9 oktober al, andere zullen op maandag 12 oktober de vlag hijsen.