Partner login
 

Terugblik op de eerste uitreiking van de Zeeuwse Parel

 

Datum plaatsing: 22-10-2016

Dinsdag 11 oktober, internationale Coming Outdag, vierde LHBT Netwerk Zeeland haar eerste verjaardag. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het oude stadhuis van Middelburg werden een aantal ´roze parels´ in het zonnetje gezet.

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Zeeuwse Parel 2016, de onderscheiding voor de persoon of organisatie die zich in 2016 verdienstelijk heeft gemaakt voor de acceptatie en emancipatie van Lesbiennes, Homo´s, Biseksuelen en Transgenders in Zeeland.

Zo’n 60 bezoekers woonden het verjaardagsfeestje van het LHBT Netwerk Zeeland bij. De avond werd gepresenteerd door Odilia van der Heijden en Stefano La Heijne-Frans, beiden stuurgroepleden bij het LHBT Netwerk Zeeland. Na een terugblik op het eerste jaar waarin LHBT Netwerk Zeeland actief was, gaven zij het woord aan Saskia Szarasfinski, wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Middelburg. In haar bevlogen speech benadrukte zij dat tolerantie om een actieve houding vraagt.

Een andere zeer betrokken wethouder is Derk Alssema van de gemeente Goes. Hij was scheidsrechter bij één van de voetbalwedstrijden met regenboogballen die op zaterdag 8 oktober werden gehouden. Samen met Annique Weezepoel van het Antidiscriminatiebureau Zeeland blikte hij terug op deze actie. Alssema vergeleek de regenboog met een voetbalteam en met de maatschappij. ‘Als alle kleuren samenkomen, ontstaat er iets moois.’

Niet alleen politici kwamen aan het woord; er waren ook interviews met en presentaties van de LHBT Jongeren Zeeland, LFB Goes en gastdocenten van de Voorlichtingsgroep van COC Zeeland. Dichter Gerrit Vennema droeg voor uit zijn bundels en de dames van close-harmony koor The Roosettes zorgden voor de muzikale omlijsting.

Uitreiking Zeeuwse Parel

Kort na de zomervakantie deed LHBT Netwerk Zeeland de volgende oproep:

“Wij zijn op zoek naar een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier inzet voor de belangen of bevordering van acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en/of transgenders in Zeeland, in welke vorm dan ook. Dit jaar zal op dinsdag 11 oktober (de internationale Coming Out dag) in Middelburg voor het eerst de Zeeuwse Parel worden uitgereikt. Ken jij iemand die deze prijs verdient? Nomineer hem, haar of de organisatie door een e-mail te sturen met een korte motivatie waarom jij vindt dat deze persoon of organisatie deze prijs moet krijgen.”

Naar aanleiding van deze oproep werden er 7 kandidaten voorgedragen. Uit deze 7 kandidaten selecteerde de Stuurgroep van LHBT Netwerk Zeeland 4 genomineerden:

  • LFB Goes, voor de inzet ten behoeve van LHBT's met een verstandelijke beperking
  • Ds. Leuny de Kam, voor haar betrokkenheid met gelovige LHBT's
  • Friedhelm Lampert en Robert Schroevers voor het organiseren van roze adventsdiensten
  • De ambassadeurs van Roze 50+ Zeeland, voor hun inzet voor roze ouderen

De jury die de genomineerden beoordeelde bestond uit de stuurgroepleden van LHBT Netwerk Zeeland en ere-jurylid Karin Bloemen. Haar stem was doorslaggevend. Karin Bloemen maakte via een videoboodschap bekend dat de Zeeuwse Parel 2016 wordt toegekend aan de ambassadeurs van Roze 50+ Zeeland. De onderscheiding, een beeldje dat is ontworpen en vervaardigd door de Zeeuwse kunstenares Betsy de Jonge, werd door de presentatoren van de avond overhandigd aan Roze 50+-ambassadeurs Wim Klaasen en Lammert Veenhuizen.


Dankwoord Lammert Veenhuizen, Roze 50+ ambassadeur

Hartelijk dank voor deze ‘Zeeuwse Parel’ die aan ons, ambassadeurs van het netwerk Roze 50+. Zeeland, is uitgereikt.

Iets meer dan één jaar zijn we als ambassadeurs in Zeeland actief en we hebben inmiddels drie instellingen die actief bezig zijn met voorlichting, beleid en deskundigheidsbevordering ten behoeve van onze doelgroep: de oudere LHBT. En meerdere instellingen zullen de komende periode volgen, om in de termen van deze dag te blijven, de scharnieren moeten eerst goed in de olie zodat de deuren soepel opengaan.

Al met al hebben we een mooi resultaat behaald, toch? Onder de bezielende leiding van Eveline van de Putte, door haar kwam het netwerk in Zeeland van de grond. Zij kan hier helaas niet aanwezig kan zijn, zij viert deze dag in Groningen. Ook daar is haar inzet nodig, want sinds al die aardbevingen gaan niet alle kasten meer vanzelf open. Ook wil ik hier noemen: John Thobokholt. Door zijn artikel in de PZC raakten een aantal van ons geïnspireerd om zich in te zetten als ambassadeur.

Het duurde misschien wel eventjes voordat in Zeeland het netwerk van de grond kwam, maar als Zeeuwen eenmaal lopen dan zijn ze niet te stoppen. We bellen instellingen en we bellen nog eens, en dan nog eens… Hoe dan ook, we proberen binnen te geraken. We proberen in gesprek te komen over onze activiteiten als voorlichting, de Tour d‘Amour, het aanpassen van het beleid, de ‘Roze Loper’ en de deskundigheidsbevordering aan de medewerkers van zorginstellingen. We zijn er nog lang niet…. De Zeeuwse zorginstellingen zullen ook de komende maanden van ons horen. En……, deze prijs zal hierin zeker een bijdrage leveren om ons werk voor te zetten. Jullie waarderen onze inzet; onze inzet die tot doel heeft:

  • dat de heer Enkelaar aan de medewerkers van zijn zorginstelling kan vertellen dat hij de intimiteit van zijn vriend die inmiddels 10 jaar dood is zo vreselijk mist;
  • dat mevrouw Souverein, aan de koffietafel met trots kan vertellen dat haar kleinzoon getrouwd is met een man, en niet meer hoeft te zeggen dat de man die altijd met haar kleinzoon meekomt een collega is met een rijbewijs;
  • dat mevrouw de Witte heel rustig aan haar familie kan vertellen dat zij een heel lieve vriendin heeft ontmoet met wie ze graag verder wil;
  • dat de heer Bastiaans in gesprek kan gaan met zijn verzorgers over het feit dat hij altijd het gevoel heeft gehad in een verkeerd lichaam te zitten
Ook namens, Eveline en mijn collega ambassadeurs Ditty, Francis, Bertie, Bob, Wim, Johan en Ari nogmaals de woorden: ‘HARTELIJK DANK !’