Partner login
 

Tour d'Amour in Zeeland

 

Datum plaatsing: 10-06-2016

Dé talkshow waarmee Van de Putte door het land trekt om aandacht te vragen voor lesbo's, homo's, bi's en transgenders van boven de 50 in verpleeg- en verzorgingshuizen nu eindelijk ook in Zeeland neergestreken!

Nee, zo bont als Ans Straver - inmiddels 88 - kunnen we 't niet allemaal maken.Die slaat - en raak - tegen een boksbal, als ze energie kwijt moet. Jaren getrouwd was ze en uiteindelijk 20 jaar echt gelukkig met Riek. Altijd het besef gehad ,,dat er iets was'', maar de dokter adviseerde een bezoek aan het vrouwenhuis in plaats van medicijnen: ,,want die heb ik niet''. Ans, één van de geïnterviewden in het boek Stormachtig Stil van Eveline van de Putte, levensverhalen van roze ouderen, deed haar verhaal op video donderdag 9 juni tijdens de eerste Zeeuwse Tour d'Amour van Roze 50plus in centrum voor zorg en revalidatie Ter Valcke in Goes, de talkshow waarmee Van de Putte door het land trekt om aandacht te vragen voor lesbo's, homo's, bi's en transgenders van boven de 50 in veel verpleeg- en verzorgingshuizen of hun directe omgeving nog te vaak een vergeten groep.

Inmiddels heeft de schrijfster van Stormachtig Stil 58 optredens achter de rug, behalve in Zeeland, tot vorig jaar een witte (of zwarte?) vlek op de kaart van de seksuele en genderdiversiteit. Daar kwam verandering in met de komst van Roze Ambassadeurs, die het voor de oudere LHBT's opnemen. En donderdag 9 juni had Ter Valcke, één van de tehuizen van de SVRZ, de primeur.

Geen volle restaurantzaal maar wel verrassend openhartige discussies met bewoners, belangstellenden en medewerkers. Annemarie van Keulen (welzijn) liet er in haar openingswoord geen misverstand over bestaan: ,,Iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of wat dan ook, moet hier zichzelf kunnen zijn''. Zo - die zit! En ze kreeg dan ook ,,een pluim'' van roze ambassadeur Ditty Smit. Tour d' Amour is opgebouwd als losse dialoog met de zaal, afgewisseld met soms vrolijke, soms schrijnende verhalen van oudere LHBT'ers uit Stormachtig Stil. ,,Goes'' - om 't samen te vatten - begreep van die geheimzinnigheid rond seks in 't algemeen en LHBT in het bijzonder weinig of niets. Ja, natuurlijk: vanuit ,,vroeger'', toen je als vrouw onwetend het huwelijk werd ingeschopt, liefst met een jongen van hetzelfde geloof en vertrouwde politieke partij. ,,Seks was raar'', zei een grijze dame op rij twee. En een andere bezoekster bekende, dat haar bijna altijd bedlegerige en ,,zieke'' moeder lesbisch bleek en nooit meer iets mankeerde, toen ze een vriendin kreeg. De middag - boordevol uitdagende voorzetjes en inkoppers - vloog om. Er komen meer ,,Tours'', binnenkort. Houd Eveline in Zeeland - maar vooral de agenda - in de gaten!

Tekst: Bob Lagaaij