Partner login
 

Twee boeken van twee Zeeuwse schrijvers met transgenders in de hoofdrol

 

Datum plaatsing: 18-12-2019

Niet één maar twéé boekentips! Deze twee boeken hebben twee overeenkomsten: Ze gaan beiden over transgenders en zijn beiden door een Zeeuwse schrijfster geschreven. Alleen de leeftijd van de doelgroep ligt mijlenver uit elkaar.

En juist dát maakt deze twee boeken zo interessant om in één artikel te bespreken.

Moeder en psychologe Petra de Bil sprak op 6 november 2019 over haar boek ‘Lege gangen’. Vanaf dat ze kon praten, maakte Meike duidelijk dat ze een jongen was. Petra de Bil beschrijft in het boekje ‘Lege gangen’ de weg die een moeder en haar transgender kind afleggen. Deze weg voert langs artsen en ziekenhuizen, maar ook langs instanties, scholen en sportclubs. Overal is er iets uit te leggen, en overal worden er goedbedoelde opmerkingen gemaakt. Nuchter wordt er verslag gedaan van de af te leggen weg, terwijl het contrast met de rest van de wereld steeds groter wordt. Dit zal niet alleen herkenbaar zijn voor moeders van transgender kinderen, maar voor alle ouders met een kind waar ‘iets mee is’. Het is een verhaal over verdriet en onmacht, maar vooral ook over veerkracht en liefde.
Zo’n 80 belangstellenden woonden deze lezing bij in de Drukkery in Middelburg.

Lege gangen

Auteur: Petra de Bil
Uitgever: Vrije Uitgevers, de
Nederlands Paperback 9789079875887 Druk: 1 november 2019 73 pagina's
Hier verkrijgbaarNaast dit boek over een transgender kind kunnen we ook van harte het boek ‘Nieuwe namen’ van Eveline van de Putte aanbevelen. Het boek ‘Nieuwe namen’ beschrijft levensverhalen van transgender ouderen. Een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. De unieke combinatie van levensverhalen en wetenschappelijke onderbouwing maakt van 'Nieuwe namen' veel meer dan een interessante verhalenbundel. Het is evengoed studiemateriaal voor hogescholen en universiteiten, een inspiratiebron voor hulp- en zorgverleners, en voorlichtingsmateriaal voor ieder die met transgender ouderen in aanraking komt, of kan komen.

Nieuwe namen

Auteur: Eveline van de Putte
Uitgever: Brouwerij Uitgeverij de
Nederlands Paperback 9789078905912 Druk: 1 mei 2018 272 pagina's
Hier verkrijgbaar