Partner login
 

Vanaf morgen heet ik Jan, zei Johanna tegen de leraar

 

Datum plaatsing: 26-04-2016

Wat is genderdysforie precies? Hoe herken je het, en wat doe je met een leerling of cliënt die transgender is? Deze en andere vragen rondom genderdysforie kwamen aan bod tijdens een bijeenkomst in Terneuzen op donderdag 21 april. De bijeenkomst was georganiseerd door het LHBT-netwerk Zeeland.

DOOR ONDINE VAN DER VLEUTEN

Niet minder belangrijk is het vergroten van de sociale acceptatie van LHBT'ers in de Zeeuwse samenleving. De bijeenkomst in Terneuzen was speciaal bedoeld om professionals in de zorg, het onderwijs en de sport te informeren over genderdysforie.


Zelfs huisartsen weten niet altijd precies wat ze aanmoeten met iemand die het gevoel heeft niet honderd procent man of vrouw te zijn. Want dát is, kortweg, de definitie van genderdysforie. Gespecialiseerde professionals zoals Manon Hoogenraad en ter zake deskundige organisaties als Transvisie Zorg werkten mee. Tijdens de paneldiscussie konden deelnemers vragen stellen aan ervaringsdeskundigen. Ook waren er twee workshops (onderwijs en zorg) waar deelnemers zich verder konden verdiepen in het thema.


Volgens Stefano La Heijne van het LHBT-netwerk hadden vooral de deelnemers uit het onderwijs veel praktische vragen. "Zoals, wat je moet doen als een leerling komt melden dat ze vanaf morgen Jan in plaats van Johanna wil heten en voortaan als jongen door het leven wil gaan. Hoe ga je daarmee om? En moet je ouders daarbij betrekken? Vanuit de zorg werd vooral gevraagd hoe je geestelijke ondersteuning biedt. Want de overgang van de ene sekse naar de andere omhelst wel meer dan alleen lichamelijke aanpassingen."


Is het onbehagen over eigen sekse zo groot dat de patiënt niet meer zo door het leven wenst te gaan, dan kan de huisarts verwijzen naar gespecialiseerde ziekenhuizen als het VU Amsterdam. "Maar die pakken het heel medisch aan", legt Stefano La Heijne uit. "Voor alles wat er verder bij komt kijken, kun je terecht bij Transvisie Zorg. Die organisatie kan ook een school adviseren als een leerling uit de kast komt als transgender. Transvisie Zorg biedt dan het team van docenten en mentoren ondersteuning. Dat is in het verleden al gebeurd bij scholen in Zeeland.

Valkuil

De grootste valkuil voor professionals is: handelen uit ondeskundigheid. Als je die niet hebt, zorg dan dat je die verwerft, via Transvisie Zorg of via een praktijk van ervaringsdeskundigen als de Zeeuwse coach Manon Hoogenraad, die in Terneuzen ook dagvoorzitter was."

bron: www.pzc.nl