Partner login
 

Voetballen met regenboogballen-dag ‘Homo? Dat maakt geen bal uit!’

 

Datum plaatsing: 22-08-2016

Op zaterdag 8 oktober 2016 wordt er op verschillende Zeeuwse voetbalvelden met regenboogballen gevoetbald. De regenboog staat vaak symbool voor diversiteit en homoacceptatie. Door te voetballen met een regenboogbal laten clubs zien dat iedereen zichzelf moet (kunnen) zijn op het sportveld. Afkomst, religie én seksuele voorkeur mogen niet uitmaken in de omgang met elkaar.

Meedoen?

Iedere voetbalvereniging kon meedoen met het initiatief. De actie wordt uitgevoerd onder de A-, B- of C-junioren. Onder andere Zeelandia, F.C. Dauwendaele, JVOZ, S.V. Walcheren, V.V. Oostkapelle, V.V. Kloetinge en SSV’65 doen al mee. Ook buurtsportwerk uit verschillende gemeenten besteed in de periode rond 8 oktober aandacht aan het thema. Vanwege het overweldigend succes en de vele aanmeldingen zijn alle regenboogballen vergeven. Clubs kunnen zich helaas niet meer aanmelden.

Acceptatie van seksuele diversiteit

Het initiatief voor de ‘voetballen met regenboogballen’ dag komt voort uit een samenwerking tussen de gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen, Anti Discriminatie Bureau Zeeland en het LHBT Netwerk Zeeland, Sense Zeeland, SportZeeland en de Alliantie Gelijkspelen. De bovengenoemde gemeenten zetten verschillende manieren in om de acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten. Ook de acceptatie van homoseksualiteit binnen de sport is een belangrijk aandachtspunt.

De ‘voetballen met regenboogballen’ dag kan gezien worden als aftrap van een bredere aanpak voor een veilig sportklimaat. Vanaf het najaar gaan de samenwerkingspartners inzetten op een follow-up voor sportverenigingen, denk aan een bijeenkomst voor bestuurders, trainers/coaches en/of vrijwilligers of het volgen van een cursus VCP (Vertrouwens Contact Persoon). Meer informatie over de bredere aanpak leest u bij het thema 'sport'.