Partner login
 

Wettelijke bescherming tegen discriminatie transgenders uitgebreid

 

Datum plaatsing: 15-08-2018

Ruim 40% van de transgenders heeft met discriminatie te maken. Daarnaast is de werkloosheid onder transgenders vele malen hoger dan het landelijk gemiddelde.

Transgenders worden weggestuurd uit winkels of geweigerd bij toiletten en sportscholen, of door uitsmijters de toegang geweigerd bij uitgaansgelegenheden omdat ze zich als transpersoon kleden. Op dit moment is er geen enkele wet in Nederland die discriminatie van transgenders expliciet verbiedt.

Vorige maand stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een specifieke vermelding van transgenders in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Volgens Stefano La Heijne van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland (tevens voorzitter van LHBT Netwerk Zeeland) maakt die wetgeving het mogelijk dat er veel specifieker opgetreden kan worden als er sprake is van discriminatie jegens transgenders.

'Ik heb geluk gehad dat die stalen pijp m'n hoofd niet heeft geraakt'

Raymond Spruijt (18) uit Vlissingen is geboren als meisje, maar voelt zich een jongen. Hij is transgender. Vorig jaar werd hij door een stel jongens in elkaar geslagen vlakbij zijn school. Hij had geluk, want de stalen pijp die ze bij zich hadden heeft zijn hoofd niet geraakt. Dinsdag 7 augustus is Internationale Transgenderrechtendag. Raymond weet uit eigen ervaring hoe belangrijk zo'n dag is.

De mishandeling van Raymond had te maken met zijn transgender-zijn. ''Ze accepteerden me niet. Ze wilden niet dat ik erbij hoorde. Ik heb veel geluk gehad die dag. Dat die stalen buis m'n hoofd niet heeft geraakt. Er is een rechtszaak van gekomen gelukkig en alles is mooi afgehandeld, maar ik heb nog altijd wel de angst op straat 's avonds''.


Bron: Omroep Zeeland