De voorjaarswandeling Roze 50+ Zeeland



Welen (ook wel wielen of kolken genoemd) zijn kolkgaten die ontstaan zijn na een dijkdoorbraak en zijn rond van vorm. Als een dijk bij een hoge stormvloed doorbreekt, stort het water met kracht in de polder. Bij dijkherstel koos men meestal de weg van de minste weerstand en legde men de nieuwe dijk buiten- of binnenom de diepe kolk. Deze bleef daardoor bestaan als een aantrekkelijk landschapselement. Vooral de Zak van Zuid-Beveland is bezaaid met welen. Soms als brillenglazen bij twee welen. De bekendste brilletjes zijn wel die nabij Nisse. (https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/welen).

Deze wandeling gaat langs een aantal welen, je loopt ook een stuk over Zuid-Bevelandse bloemdijken en ook zie je nog iets van het mooie heggenlandschap bij Nisse.

Let op: je loopt soms over asfaltwegen, dus houd rekening met verkeer.

Start- en eindpunt: Schaapskooi Schaap en Zo, Nieuwkamerseweg 3, 4451 NE Heinkenszand. Telefoon: 06 33817547 https://www.facebook.com/Schaapskooischaapenzo. We starten hier op zondag 30 mei om 14:00.

1.    Schaapskooi

Een aantal bloemdijken in Zuid-Beveland wordt begraasd door een schaapskudde. Als de schapen niet op een dijk grazen vind je ze hier, samen met nog een aantal andere dieren. Je kunt hier ook  koffie met gebak nuttigen, er zijn toiletten en er is ook een winkeltje.

Bij de schaapskooi gaan we de dijk op. Op deze dijk loopt soms vee. (Honden aan de lijn of optillen). We lopen langs een klein weel en gaan hier linksaf, de Nieuwlandsedijk op. Daarna gaan we rechtsaf de Looijveweg op.

We lopen de Looijveweg helemaal uit en gaan dan linksaf, de Brilletjesdijk op. Hier vind je maar liefst drie welen:  Brilletjesweel, Middenmeel en Groteweel.

Na de Brilletjesdijk nemen we de afslag links, de Valdijk op. We passeren het Valweel. Rechts zien we het heggenlandschap bij Nisse. De Valdijk gaat over in de Notenboomdijk.

Het Schouwersweel staat ook bekend als ‘Doolman’, dat vermoedelijk is afgeleid van ‘dolende man’ of ‘dolleman’. Het watertje speelt in diverse oude streekverhalen een hoofdrol, waarbij de geest van een in het water verdronken man nog in de directe omgeving nog zou ronddolen. (Bron: Natuurmonumenten). Het Schouwersweel is het leefgebied van allerlei soorten vogels, zoals de dodaars, de kleine karekiet en de ijsvogel.

Bij het Schouwersweel gaan we linksaf, de Nieuwkamerseweg op.

Oudekamersedijk

Aan de rechterkant zie je een linde bij de Oudekamersedijk. Op deze dijk zijn bomen geplant ter nagedachtenis aan kinderen die overleden zijn aan de gevolgen van een stofwisselingsziekte. Ieder jaar worden er op de eerste zaterdag van de lente nieuwe bomen geplant. Het doel van deze boomplantdag is dat er nieuw leven wordt geplant. Een symbool van hoop, van voortgang, ondanks alles. Ook staat er op de dijk een monument. Bij de bomen vind je knuffels, vlinders en andere voorwerpen waarmee de kinderen worden herdacht. Soms gaat het om meerdere kinderen uit één gezin. (Wie wil kan hier een kijkje nemen, je wordt er niet vrolijk van).

We lopen terug naar de Schaapskooi, waar we de wandeling afsluiten met een kopje koffie of thee.

Deel deze pagina op:

Cookie instellingen