LHBT in de sport kan een lastig onderwerp zijn in Zeeland. Toch is het belangrijk de dialoog te blijven voeren. De besturen van de Zeeuwse sportclubs hebben hier zelf een groot aandeel in.

Juist door in de eigen sportclubs het onderwerp ‘seksuele diversiteit’ bespreekbaar te maken kan men draagvlak creëren. Er zijn verschillende (landelijke) organisaties die zich inzetten voor voorlichting in de sport. Zo is er de John Blankenstein Foundation, deze organisatie richt zich voornamelijk op de teamsporten. En daarnaast is er GUTS (Gay Union Through Sports) en de Alliantie Gelijkspelen.

Veilig sportklimaat

Sportverenigingen zijn een specifiek aandachtsgebied binnen het LHBT projectplan 2015-2017 van de regenbooggemeenten Goes, Middelburg en Vlissingen. De ‘voetballen met regenboogballen’-dag op 8 oktober 2016 kan worden gezien als een aftrap voor een bredere aanpak met betrekking tot een veilig sportklimaat. Het uitgangspunt bij de aanpak is om een sociaal veilige sportomgeving te creëren waarin iedereen zich prettig en geaccepteerd voelt, dus ook LHBT’s. De inbedding van LHBT-acceptatie gebeurd in het bredere kader van een veilig sportklimaat.

Follow-up

Ná de ‘voetballen met regenboogballen’-dag gaan de samenwerkingspartners aan de slag met een follow-up voor sportverenigingen. Hierbij wordt samengewerkt met de Alliantie Gelijke Spelen en de John Blankenstein Foundation. Zo gaat men inzetten op het verenigingstraject 'Sport voor iedereen’ waarbij bijeenkomsten voor bestuurders, trainers/coaches en/of vrijwilligers worden georganiseerd. Ook wordt er ingezet op de mogelijkheden met betrekking tot het volgen van de cursus VCP (Vertrouwens Contact Persoon).

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Of wilt u met uw voetbalvereniging ook werken aan een veiliger sportklimaat? Neem dan contact op met Annique Elenbaas (a.elenbaas@czwbureau.nl) of Carla Heijstek (c.heijstek@adbzeeland.nl).

U kunt tevens de "Brochure sport voor iedereen" en de "Beleidskaart Sport voor iedereen" hieronder downloaden. Hierin leest u wat een veilig sportklimaat inhoudt en hoe u dit kunt bereiken.

Deel deze pagina op:


Wie kan je helpen met dit thema?

Discriminatie.nl Zeeland

Discriminatie.nl Zeeland (voorheen Anti Discriminatie Bureau Zeeland) is de antidiscriminatievoorziening voor alle dertien gemeenten in Zeeland: Borsele, Goes, Kapelle, Noord Beveland, Reimerswaal, Veere, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen, Tholen, Schouwen Duiveland, Sluis en Hulst.

Bekijk dit thema

GGD Zeeland - Team seksuele gezondheid

Het motto van ons team is "Seks is lekker en gezond, Houd’t zo!" Als u vragen hebt over seksuele gezondheid bent u bij ons aan het goede adres. Dit kan gaan over SOA, anticonceptie, relaties, veilig vrijen en zwangerschap. Mannen die seks hebben met mannen en jongeren tot 25 jaar kunnen bij ons terecht voor een gratis soa-test en/of vaccinatie tegen hepatitis B.

Bekijk dit thema

COC Zeeland

COC Zeeland is de belangenorganisatie die streeft naar volledige maatschappelijke integratie en acceptatie van homoseksualiteit in Zeeland en de verworven rechten bewaakt.

Bekijk dit thema
Cookie instellingen